MUSEU DE ARTE DO RIO BY BERNARDES + JACOBSEN ARQUITETURA



01-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


Our challenge was to unite three existing buildings with different architectural characteristics to house the  Museu de Arte do Rio, the school “A Escola do Olhar” as well as cultural and leisure spaces.


02-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


The existing buildings, the palace Palacete Dom João”, the police building and the old central bus station of Rio, connected shall be part of the major urban redevelopment in the historic downtown of Rio de Janeiro.


03-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


For each construction we analysed different levels of preservation. The first step was to establish a flow system allowing the Museum and school to work in an integrated and efficient manner.


04-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


Therefore we proposed the creation of a suspended square on the police building rooftop, which will unite all accesses and host a bar and an area for cultural events and leisure. Consequently, the visitation will be from top to bottom.


05-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


It was established that the palace, due to its large ceiling height and structure free plan should hold the exhibition areas of the museum. The police building shall be used for the school, auditoriums, multimedia exhibition areas, administration areas and employee areas of the complex.


06-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


The stilts, currently used as an access to the road, will turn into a large foyer for entire complex, and will hold the sculpture exhibition areas. Access will be controlled between the two buildings, characterizing this empty space as internal, open and covered.


07-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


The marquee of the Road, heritage element listed by the City, will be used for lavatories, store and region of loading, unloading and deposits. The connection and circulation of visitors between the two buildings, in the form of a suspended catwalk will belong to this new building, featuring the most unusual state possible.


08-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


For the police building, we propose the suspension of the last floor to balance the height of the two buildings as well as the replacement of the masonry closing façade profiles using translucent glass, making the structural system of indented columns visible and revealing the stilts.


09-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


Finally as the main mark of the project, we suggested that the suspended square have an abstract and aerial form. A fluid and extremely light structure, simulating water surface waves.


10-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


A poetic architectural character full of meaning, simple and at the same time modern in regards to the structural calculation.  This element shall be seen near and by far, and from below to who is arriving at the Praça Mauá, from above by those who are at the Morro da Conceição.


13-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura11-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura12-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

16-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura14-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura15-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

19-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura17-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura18-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura

22-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura20-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura21-Museu-de-Arte-do-Rio-by-Bernardes+Jacobsen-Arquitetura


Location: Rio de Janeiro, Brazil 
Architects: Bernardes + Jacobsen Arquitetura 
Project Architects: Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen e Thiago Bernardes 
Project Coordination: José Luis Canal e Ricardo Castello Branco 
Project Team: Aline Bianca de Almeida, Bruna Fregonezi, Daniel Vannucchi, Edgar Murata, Fernanda Maeda, José Miguel de Sousa Ferreira, Lívia Ribas, Renata Leite, Maria Vittoria Oliveira, Maya Leal de Nobrega, Pedro Henrique Ramos, Priscilla Martins Costa e Veridiana Ruzzante 
Interiors Architect: Eza Viegas 
Interiors Team: Isabel Beloniel, Luiza Torres Homem 
Lighting: Franco + Fortes – Lighting Design 
Facilities: ADDAGE Engenharia e Planejamento / Install Ltda 
Structure: Cerne- Engenharia e Projetos/ GOP – Gabinete de Organização e Projectos 
Acoustics: Roberto Thompson Motta Arquiteto Ltda 
Sustainability: CTE inteligência 360º 
Contractor: Concrejato 
Area: 11240.0 m2 
Year: 2013 
Photographs: Leonardo Finotti, Andres Otero