HENN WINS CENKE TOWER COMPETITION



01-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

"The new tower for the Cenke Group is located on the north-south axis in the centre of the Chinese metropolis of Taiyuan. As well as office space, the building also contains a hotel on its upper floors and a retail area at the basement level.
 
02-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

The longer sides of the 280 m high building take the form of convex shells with vertically accented facades constructed from opaque aluminium elements and glass of various degrees of transparency.

03-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

The trapezoid-like shape reduces successively with the building height in the upper levels and determines the amount of direct sunlight admitted to suit the planned use of the space within.

04-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

While the offices receive optimum solar shading and maximum interior daylight, the hotel guests can enjoy the widest possible views over the city. The narrower sides of the tower with their concave curvatures and smooth transparent glass facades strike a counterpoint to the solid, powerful overall appearance of the building.

05-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

They allow views into the building's interior and show off the elegant, diagonally braced structure. The entrance area is located on the western side of the building along the lively boulevard. A planted sunken courtyard south of the building merges seamlessly into the basement.

06-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

The new tower for the Cenke Group is located on the north-south axis in the centre of the Chinese metropolis of Taiyuan. As well as office space, the building also contains a hotel on its upper floors and a retail centre at the first basement level."

09-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition07-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition08-HENN-Wins-Cenke-Tower-Competition

Location: Taiyuan, China
Architect: HENN
Area: 114 000 m2
Start of planning: 2014 - 2015
Client: Cenke Groupe