GIS STATION BY C.F. MØLLER ARCHITECTS



01-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


The Danish Parliament wishes to upgrade the visual appearance of the Danish power grid.


02-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


As a result, Energinet.dk has decided not to construct a new large open-air switchgear station in Vejen, Jutland, but instead build a gas-insulated switchgear station - also called a GIS station.


03-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


C. F. Møller has created a new design concept for switchgear stations for the Danish energy infrastructure operator Energinet.dk. The first 400 kW station is now ready for operation.


04-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


The idea has been to give the technical enclosure of the station, placed in the open landscape, a distinct architectonic profile, and at the same time maximize the future flexibility.


05-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


The new Station Revsing is one of the nerve centres in the Danish power grid, through which increasing volumes of sustainable energy - mostly wind power - will be transported.


06-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


The Gas Insulated Switchgear (GIS) station is an important part of 175 kilometres of new 400 kW high voltage cable up through central Jutland.


07-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


The link has been built to upgrade the power grid and to ensure that wind power from Danish wind farms is transported to the areas where it is needed.


08-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


The station has been designed as a series of modules, each module consisting of a lightweight shell with a slanted roof and a folded exterior surface which adds lateral stability.


09-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


Arranged in series, the modules create a transparent gill-like envelope with triangular openings, letting ample daylight into the interior and allowing glimpses of the GIS units at the heart of the building.


10-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


All this gives the design an unmistakeable and strong sculptural and facetted identity. With the progressing daylight, the folded surface creates an ever-changing play of shadows, altering its appearance all day and all year round.


13-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects11-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects12-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects

16-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects14-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects15-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects

19-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects17-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects18-GIS-station-by-C.F.-Møller-Architects


Location: Vejen, Denmark

Architect: C.F. Møller Architects

Executive architects: Kærsgaard & Andersen

Landscape: C.F. Møller Architects

Size: 1650 m² (450 m² workshops and 1200 m² GIS building)

Year: 2011-2013
Client: Energinet.dk