NUOVO CENTRO CIVICO BY RICHARD ROGERS



01-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


The buildings group around a new public piazza. A cultural centre, an office building, a residential block and the new tram station are designed to complement the existing town hall. 



02-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


The slightly sunken hard surfaced piazza will form a public space to be used for markets, performance artists and other activities. The cultural centre frames the eastern edge of the piazza and provides a multi-functional hall for seminars, conferences, exhibitions and concerts. 


03-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


It is designed for and operated by the local council and offers – with its flexible space – significantly enhanced opportunities for public and cultural activities in Scandicci. 


04-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


The tram line runs along the southern edge of the piazza and the new station has a ‘gate-like’ appearance with ‘floating’ louvres, connecting the two areas on either side of the tram lines. 


05-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


South of the tracks, a seven-storey office building will act as ‘marker’ for the development. It will provide highly flexible office space which can be leased/rented as open plan floors or as a series of small units. 


06-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


The residential development contains 1-, 2- and 3-bedroom apartments as well as eight penthouse flats. It sits parallel to the tram tracks and is aligned with the office building.


07-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


All three buildings have retail and restaurant uses at ground-floor levels creating an animated zone for the public and providing a continuation of the existing shopping street from the old centre of Scandicci, in Italy. The council has plans for a hotel development to the west of the piazza at some stage in the future.


08-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


The development is appropriate in scale for the area it serves, while acting as a catalyst for encouraging increased public activity and further development of Scandicci following the broad outlines established in the original masterplan. 


09-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


It adopts a sustainable approach by including the installation of solar elements for water heating, photo-voltaic elements generating electricity as well as a green roof on the cultural building.


10-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers


The landscape concept with its linear arrangement of trees and benches alongside the tram line helps to unite the development with the existing and new parking areas.


13-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers11-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers12-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers

16-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers14-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers15-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers

19-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers17-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers18-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers

22-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers20-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers21-Nuovo-Centro-Civico-by-Richard-Rogers



Location: Scandicci, Italy 
Local Architect: DA. studio 
Project Team: Torsten Burkhardt, Lorenz Frenzen, Rowena Fuller, Lennart Grut, Ivan Harbour, Annie Miller, Alberto Morselli, Jacopo Venerosi Pesciolini, Richard Rogers, Stephen Spence, Elena Arzua Tourino 
Quantity Surveyor: Studio Associato Zingoni 
Landscape Architect: Erika Skarbar 
Sructures & Services: Politecnica 
Site Area: 26,000 m2 
Development Area: 15,000 m2 
Cultural Centre: 1,900 m2 
Office: 4,000 m2 
Residential: 7,250 m2 
Commercial: 2,350 m2 
Cost: 33.8 million euros