GASP – STAGE 2 BY ROOM 11



01-GASP–stage-2-by-Room-11

GASP stage two is the penultimate gesture of the Glenorchy Art and Sculpture Park (GASP!) .  It is composed of architecture that responds to  the scale of the surrounding landform. 
 
02-GASP–stage-2-by-Room-11

Blunt forms frame and command the superlative Tasmanian landscape.  Colour and architecture have been used as a vehicle for  re-evaluation and re-appreciation of place. 

03-GASP–stage-2-by-Room-11

The re-forming of the shoreline embraces the expanse of Elwick Bay, the bay becomes integral to the experience, a unity has been created. architects

04-GASP–stage-2-by-Room-11

“Room 11 Architects in collaboration with Megan Baynes designed the long low boardwalk, defined by balusters painted in a cacophony of colours to represent Glenorchy’s diverse community.

05-GASP–stage-2-by-Room-11

The boardwalk comprises three fully accessible lengths totalling some 800 metres, a large barbecue pavilion (the ‘Grove Pavilion’) and a small entry pavilion (the ‘Little John Rivulet Pavilion’) at the northern end.

06-GASP–stage-2-by-Room-11

Sitting just above the high tide level, the boardwalk cuts a consistent datum line through the site. Oblique views reveal the 44 rhythmically composed colours and a striking moiré effect rolling across the structure, matched to the walking or driving speed of whoever views it. The structure is wired for sound.

07-GASP–stage-2-by-Room-11

Spanning the space between landmark trees, the partially enclosed Grove Pavilion offers a place to sit or barbecue out of the wind at the walk’s midway point.

08-GASP–stage-2-by-Room-11

Concrete blade walls clad in ironbark battens form the vertical structure and a very thin, flat, pre-tensioned roof is designed to complete a frame to the river view.

09-GASP–stage-2-by-Room-11

A long timber bench running along the length of the pavilion invites repose, with its ironbark cladding at an ergonomic angle, while a lovely quirk is a large pane of orange glass in the rear wall.

10-GASP–stage-2-by-Room-11

From the road it shifts the river view into sepia. From within, it looks back to a dramatic, amber-toned Glenorchy sitting at the foot of Mount Wellington.” Judith Abell, Architectural Review Asia Pacific.

13-GASP–stage-2-by-Room-1111-GASP–stage-2-by-Room-1112-GASP–stage-2-by-Room-11

16-GASP–stage-2-by-Room-1114-GASP–stage-2-by-Room-1115-GASP–stage-2-by-Room-11

19-GASP–stage-2-by-Room-1117-GASP–stage-2-by-Room-1118-GASP–stage-2-by-Room-11

Location: Glenorchy, Tasmania, Australia
Architect: Room 11
Team Lead Architect: Thomas Bailey
Project Team: Megan Baynes, James Wilson, Aaron Roberts, Ryan Cawthorn, Nathan Crump
Length: 3km
Materials: timber, stainless steel, concrete, glass & paint
Year: 2013
Client: Glenorchy City Council
Photographer: Ben Hosking