DOCKS SCHOOL BY MIKOU DESIGN STUDIO



01-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The Docks school in Saint Ouen is in a strategic urban location, in the middle of an urban complex composed mainly of high-rise office blocks and housing.


02-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The new school is designed to consume zero energy in order to be emblematic of the sustainable development of the Zac des Docks project and to be a strong architectural landmark in its neighborhood.


03-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The project is exemplary by its choice of siting, by the interior comfort provided for the children – particularly in the design of the school playgrounds and gardens – and by the treatment of the areas of photovoltaic panels, which are integrated into the architecture and are visible from the main street, giving the school a strong educational identity.


04-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The building’s siting facilitated south-facing orientation of all the classrooms and playgrounds in order to make the greatest possible use of passive solar energy.


05-Docks-school-by-Mikou-design-studio


This spatial disposition also made it possible to increase the surface areas on the south required for the photovoltaic panels which were integrated into the architecture of the covered playground areas.


06-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The scheme is in the form of a mass built in stepped tiers on the east, on the main street, which is extended by large canopies and which folds in crosswise strips on the site’s diagonal to face southwards.


07-Docks-school-by-Mikou-design-studio


These stepped crosswise strips are separated by internal gardens which open wide east-west transparent views into the school while allowing clear identification of the various teaching areas open to the light and to the peace and quiet on sheltered internal patios.


08-Docks-school-by-Mikou-design-studio


Facing southwards, the school is arranged in a succession of gardens and volumes in brightly-lit terraces which gradually descend to free the view and to let in maximum sunshine.


09-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The primary school, which is arranged in a strip from the ground floor to the second upper floor, connected to its playground by timber-decked walkways which look down onto the primary school garden on the ground floor.


10-Docks-school-by-Mikou-design-studio


The nursery school, which is arranged in another strip on the first upper floor, connected to its playground by timber-decked walkways which look down onto garden. The cafeteria, which opens both onto the garden on the ground floor and onto the viewpoint on the new road.


13-Docks-school-by-Mikou-design-studio11-Docks-school-by-Mikou-design-studio12-Docks-school-by-Mikou-design-studio

16-Docks-school-by-Mikou-design-studio14-Docks-school-by-Mikou-design-studio15-Docks-school-by-Mikou-design-studio

19-Docks-school-by-Mikou-design-studio17-Docks-school-by-Mikou-design-studio18-Docks-school-by-Mikou-design-studio
22-Docks-school-by-Mikou-design-studio20-Docks-school-by-Mikou-design-studio21-Docks-school-by-Mikou-design-studio


Location: Saint-Ouen, France


Project Team: Salwa Mikou, Cecile Jalby, Miguel Allen Valença

Structural Engineer: BERIM

Quantity Surveyor: SLETEC

Main Contractor: URBAINE DES TRAVAUX / GROUPE FAYAT

Area: 4820.0 sqm

Year: 2013

Client: City of Saint-Ouen

Photographs: Florian Kleinefenn