NEUES GYMNASIUM BY HASCHER JEHLE ARCHITEKTUR



01-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


The design for the ‘Neues Gymnasium’ draws directly from the qualities of the surrounding landscape of the geological garden.


02-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


The distortions of the strata and slopes of the natural monument are continued in the arcing lines of the building so that it blends with the landscape to form a whole suffused with an atmosphere of dynamic tension.


03-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur

The ‘Neues Gymnasium’ consists of two interlocking three-storey ring-shaped volumes. From the west a spacious glazed entrance leads directly into a multi-storey hall that is illuminated by a translucent, air-cushion membrane roof.


04-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


The assembly hall, refectory area and school café are grouped around this space and can be linked to the main hall as required by shifting mobile partitioning walls.


05-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


Open galleries, gently curving walls, terraced floor surfaces and a wide sculptural stair underline the communicative atmosphere of this space. Used by the schoolchildren during breaks, it can serve as a venue for a variety of events.


06-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


In the quieter eastern ring, the rooms are grouped around a green internal courtyard. The music and art rooms are located at ground level with a direct connection outside; the classrooms are arranged on the upper floors.

07-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


Equipped with a well-insulated airtight façade, external solar shading elements, controlled ventilation and passive night-time cooling, high-mass concrete floors with good thermal retention properties, waste heat recovery and a solar power plant, the building has been designed to fulfil passive-house energy standards.


08-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


“We wanted to avoid a hierarchical structure where the teachers occupy the top floor of the building and the pupils are consigned the lower floors. Instead, we put the teachers and administrative staff in a shared, central ring floor, in the middle of the everyday activities. Around the playful, wider middle part, everyone can see and meet one another.”


11-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur09-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur10-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur

14-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur12-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur13-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur

17-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur15-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur16-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur

20-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur18-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur19-Neues-Gymnasium-by-Hascher-Jehle-Architektur


Location: Bochum, Germany



Project leader: René Kuring
Construction Management:Rheinpark_r architect RalphRöwekamp
Structural Engineering:Weischede, Herrmann und Partner
Building physics,
acoustics: Engineering company BSP
Façade: Geerds Metal Ltd.
Construction: Malic
Gross floor area: 13,435 sqm
Cost: 
31.6 million  
Year: 2012
Photography: AndreasMolatta