HELSINKI UNIVERSITY MAIN LIBRARY BY ANTTINEN OIVA ARCHITECTS


01-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The library was designed to offer a wide range of services flexibly to a large number of customers. This imposing building in the centre of Helsinki provides a gateway to the new information age.


02-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The University of Helsinki is developing its library structure by joining together the five faculty libraries of its central campus, which are presently dispersed around different parts of the city centre, to form a single administrative unit.


03-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The new library building complements the urban block by adding a curved brick facade, integrated within the street line formed by the adjacent buildings.


04-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The architectural starting point - the cityscape considered - was a vision of a unique public building that will suit its surroundings in terms of its materials, design and height.


05-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The dense fenestration grid, which blurs the standard floor division, together with the large arched openings give the library a distinct external appearance. The large arched windows allow the spectacular views of the townscape from inside the building.


06-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


By varying the size of the arched openings the building is fitted as an integrative solution within a situation of three different types of street space. The design of the building’s interior is based on an aligned series of openings in the ceilings.


07-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


Three distinct apertures and the main staircase form a series of spaces serving as a basis for the ambiance of the interior, the functional zones as well as the architecture of the façade.


08-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The architectural concept of the façade directly reflects the functional solutions of the interior. The facilities have been divided into functional zones with the aim of facilitating the use of the library and its services.


09-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


This will, in turn, support and facilitate the learning process. The apertures are encircled by walkways and the information zone, which is, in turn, surrounded by the collections zone.


10-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


The objective of the University of Helsinki was to build a representative, interesting and comfortable facilities for students, researchers and staff to be appreciated.


13-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects11-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects12-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects

16-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects14Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects15-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects

19-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects17-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects18-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects

22-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects20-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects21-Helsinki-University-Main-Library-by-Anttinen-Oiva-Architects


Location: Helsinki, Finland 
Architects: Anttinen Oiva Architects 
Project Manager: Vesa Oiva 
Collaborators: Jussi Kalliopuska, Selina Anttinen, Antti Lehto 
Building services consultant: Aila Puusaari, DI, Pˆyry Building Services Oy 
Construction-engineering consultant: Sami Lampinen, DI, WSP Finland Oy 
Library consultants: Irma Pasanen, office chief, Library of Helsinki University of Technology / Risto Maijala, library amanuense, Library of Helsinki University of Technology 
Area: 32,000 sqm 
Design Year: 2008-2010 
Construction Year: 2012
Client: University of Helsinki
Photo: Uusheimo Photography, Mika Huisman