SOCIO-CULTURAL CENTER IN MULHOUSE BY PAUL LE QUERNEC



01-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


This new socio-cultural centre is part of a larger development programme in a disadvantaged area in Mulhouse.


02-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


The plot allocated to the cultural centre is tight, and requires a rigorous construction which should not infringe on the new urban structure formed by the elements which are yet to come: apartments, square, park, children’s play area, etc.


03-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


The building, with its expressive design, sets out to symbolize the neighbourhood’s extensive transformation. The objective is twofold:


04-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


- to express the dynamism of the socio-cultural space and its users;

- prevent the building from becoming a monolithic block stuck between apartment towers.


05-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


The ground floor is made up of two parts which can work together or separately. These are neatly and carefully aligned with one another and the edges of the plot, before twisting on the next floor.


06-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


As they rise, they escape the influence of the plot and turn towards the park. This produces deformed volumes evoking an energy which can hardly be contained. The interior design is based on the same principles.


07-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


A small changing room, desk and box office have been added so the space can function as a community hall. The different entities in the building can operate simultaneously but separately.


08-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


On the first floor, the general public can access a patio protected from outside eyes by a monumental grid, providing views of the park or the square without being seen.


09-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


This means that the teaching kitchen or even meetings or training sessions can be moved outside in good weather. Great attention has been devoted to helping visitors find their way around the building.


10-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec


Bays, windows and open sightlines provide points of reference both inside and outside the building. These openings also provide high-quality lighting throughout the building, yet another means of emphasizing the value of visitors and users.


13-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec11-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec12-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec
16-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec14-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec15-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec

19-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec17-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec18-Socio-Cultural-Center-in-Mulhouse-by-Paul-Le-Quernec




Location: Mulhouse, France

Architects: Paul Le Quernec

Project Management: Paul le Quernec, Fabrice Wianni, Benjamin Ringeisen

Contractor: City of Mulhouse, M2A

Area: 1,250 sqm

Cost: € 2.4 mil

Year: 2013

Client: City of Mulhouse, M2A

Photographs: 11h45