OFFICE BUILDING BUDDINGE BY SCHMIDT HAMMER LASSEN ARCHITECTS



01-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects


Opened on September 27 on Friday 27 September 2013 when engineering firm MOE has opened its new office building in Buddinge near Copenhagen, Denmark.  


02-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects


Schmidt HammerLassen architects has designed the 7,500-square-metre building organized as one long spiral staircase. The result is a dynamic office environment that creates synergy and encourages movement. The architects has designed a significant and sculptural new building that connects Buddinge centre in the infrastructural intersection between Buddinge station, the road of Buddingevej and a future light rail.


03-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects


”For MOE, it was important that the spirit of the building supported their corporate brand. Already from the first sketches, they talked about dynamics and synergy. From there, came the idea of a long spiral staircase all the way up through the building levels, so the building in itself encourages movement,” states Kristian Lars Ahlmark, partner at Schmidt Hammer Lassen architects.


04-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects


Schmidt Hammer Lassen architects proposed a Yin Yang shape, where two building volumes are staggered and at the same time interlocked. The idea of the building as an atrium with an active staircase was taken to the extreme. The building itself became one long staircase where the working areas are placed on what look like oversized landings.


05-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects

“The result is an office building with displaced levels linked by two staircases, where you use the staircase to move from one floor to the next without landings. Instead of having four to five levels we end up having nine levels but with a leap of half a storey at a time,” Kristian Ahlmark explains.

06-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects

The office building is pre-certified as DGNB silver and meets the requirements of the Danish 2015 energy classification. The energy-optimizing measures in the building include high-insolating windows, heat recovery and 300 square metres of solar cell panel on the roof.

07-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects

The DGNB certification also includes measures regarding accessibility and bicycle parking. Besides the function as an office building, the development also consists of a base in light grey concrete with a shopping area of approximately 4,000 square metres at ground floor level, connecting to parking areas in the two subterranean levels and on the roof.

08-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects


The two-piece office building sits on top of the base with five east-facing and four west-facing floor levels. The facade is clad in a black ceramic brick tile. The dynamic line of the building continues in the interior design and decoration, also designed by schmidt hammer lassen architects. Schmidt Hammer Lassen architects has extensive experience with the design of sustainable buildings.

11-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects09-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects10-Office-Building-Buddinge-by-Schmidt-Hammer-Lassen-Architects

Location: Buddinge, Denmark 
Architect: Schmidt Hammer Lassen architects 
Engineer: MOE A/S 
Contractor: Myhlenberg – Søren Vangsted Vest A/S 
Area: 11,500 square metres 
Year: 2013 
Client: Sophienberg Real Estate Development A/S 
Photographer: Adam Mørk