CASA DAS ARTES BY FUTURE ARCHITECTURE THINKING



01-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The Casa das Artes (House of the Arts) in Miranda do Corvo expresses the encounter between two different identities, rural and urban, in a landscape marked by the Lousã Mountains.


02-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The building features a contemporary and volumetrically expressive language. The sloping roofs establish a dialogue with the geometry of the mountain landscape, in an analogy to the village rooftops.


03-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The dynamism achieved through the continuity between façades and roof is highlighted by a strong red colour, emphasizing its design and highlighting the building through the surrounding landscaped area vegetation.


04-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


More than a building, the Casa das Artes pretends to be an iconic landmark, celebrating the place where people meet, where culture and art happens, a space capable of promoting and stimulating creative activity, increasing the population quality of life.


05-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The project was conceived by creating versatile spaces, technically suitable for different kinds of events, in order to serve all segments of the population. The deployment area was optimized to favour landscaped spaces, allowing the creation of an amphitheatre for outdoor events, integrated in a garden which is a public space for the village, with several spaces and inviting pathways for leisure.


06-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The building consists of three volumes reflecting different sorts of use: the first one containing the stage areas, the second comprising the audience and foyer, and the third with a cafeteria and a future museum area, which constitute a visually independent volume.


07-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The proposed diversity of accesses for the building attempts to emphasize the characterization of this site as a public space, while allowing the public direct access of specific places, such as the museum area and cafeteria, independently, without passing through the auditorium.


08-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The main entrance is through the foyer. This space may function as exhibition area and it can be divided in two by a short flight of stairs. From here depart two paths to an auditorium for nearly 300 people, with a motorised orchestra pit and six technical levels, properly equipped for holding theatre performances, opera, concerts, conferences or lectures.


09-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The cafeteria can operate independently from the rest of the building, or even serve as an entrance point providing access to the auditorium. This space has a covered terrace with a skylight oriented towards West, channelling the sunset light into its interior.


10-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


The terrace area gives access to a multimedia room. The facade of the museum is facing the northern part of the garden, where one of the main entries and the outdoor amphitheatre are located. Description from the architects.


13-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking11-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking12-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking

16-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking14-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking15-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking

19-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking17-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking18-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking

22-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking20-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking21-Casa-das-Artes-by-Future-Architecture-Thinking


Location: Miranda do Corvo, Portugal


Project Team: Architect Miguel Correia, Architect Cláudia Campos, Architect Sérgio Catita, Architect Patrícia de Carvalho, Architect Miguel Cabral, Architect Margarida Magro, Architect Sara Gonçalves, Architect Telmo Maia, Architect Gabriel Santos, Architect Hilário Abril, Engineer José Pico, Landscape Architect Sara Távora

Builder: TECNORÉM – Engenharia e Construções, S.A.

Area: 2.360 m2

Year: 2013

Client: Municipality of Miranda do Corvo
Photography: João Morgado